Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać nowe tematy, komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodawać wypowiedzi.
osobnik | treść posta |
---|---|
18 września 2007 Lubicie sklepowe sezamki??? Jak tak to może sami zróbcie sezamki!!!
Przepis: SEZAMKI trudność: łatwe Składniki 2 szklanki sezamu 2 szklanki cukru 1 szklanka miodu 1-3 krople esencji pomarańczowej Gellwe Przygotowanie Sezam prażysz na jasnozłoty kolor na suchej patelni. Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami. |
|
18 września 2007 CIASTO LIMONKOWO-KOKOSOWE
trudność: łatwe Składniki 17 dag mąki wzbogaconej środkiem spulchniającym czubata łyżeczka proszku do pieczenia 17 dag drobnego cukru 17 dag masła lub margaryny 5 dag suszonego kokosu sok z 2 limonek i otarta z nich skórka dwie łyżki kokosowego mleka w proszku 3 duże jajka Przygotowanie Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło, kokos, namoczony w soku z limonek i ich skórkę, oraz mleko w proszku. Wbijamy jajka i wszystko razem starannie ubijamy mikserem. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe, wyłożone pergaminem tortownice. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 – 35 minut, poczym zostawiamy ciasto w foremkach przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na drucianą podstawkę, by wystygło. Zimne ciasto pokrywamy lukrem z limonek. LUKIER Z LIMONEK Składniki 20 dag cukru pudru 3 świeże limonki Przygotowanie Cukier przesiewamy do miski. Dodajemy oczyszczone z błon segmenty limonek wraz z sokiem. Mieszamy, aż otrzymamy nadający się do rozsmarowania lukier. Początkowo może się wydawać, że soku jest za mało, ale wciąż wydziela się on z cząstek owoców i po jakimś czasie lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Jeśli płynu jest naprawdę za mało, można dolać odrobinę soku lub wody. Połowę masy wykładamy na jeden krążek i rozsmarowujemy szerokim nożem. Kładziemy drugi biszkopt, wygarniamy resztę lukru i wyrównujemy. Tuż przed podaniem ciasto ozdabiamy pasemkami skórki z limonki. |