kuchnia - DESERY!!! - Lubicie sklepowe sezamki???
 
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać nowe tematy, komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodawać wypowiedzi.
osobniktreść posta
Lubicie sklepowe sezamki??? 18 września 2007
Lubicie sklepowe sezamki??? Jak tak to może sami zróbcie sezamki!!!

Przepis:



SEZAMKI

trudność: łatwe


Składniki
2 szklanki sezamu
2 szklanki cukru
1 szklanka miodu
1-3 krople esencji pomarańczowej Gellwe

Przygotowanie
Sezam prażysz na jasnozłoty kolor na suchej patelni.
Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami.

Lubicie sklepowe sezamki??? 18 września 2007
CIASTO LIMONKOWO-KOKOSOWE

trudność: łatwe



Składniki
17 dag mąki wzbogaconej środkiem spulchniającym
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
17 dag drobnego cukru
17 dag masła lub margaryny
5 dag suszonego kokosu
sok z 2 limonek i otarta z nich skórka
dwie łyżki kokosowego mleka w proszku
3 duże jajka

Przygotowanie
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło, kokos, namoczony w soku z limonek i ich skórkę, oraz mleko w proszku. Wbijamy jajka i wszystko razem starannie ubijamy mikserem. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe, wyłożone pergaminem tortownice. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 – 35 minut, poczym zostawiamy ciasto w foremkach przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na drucianą podstawkę, by wystygło. Zimne ciasto pokrywamy lukrem z limonek.


LUKIER Z LIMONEK

Składniki
20 dag cukru pudru
3 świeże limonki

Przygotowanie
Cukier przesiewamy do miski. Dodajemy oczyszczone z błon segmenty limonek wraz z sokiem. Mieszamy, aż otrzymamy nadający się do rozsmarowania lukier. Początkowo może się wydawać, że soku jest za mało, ale wciąż wydziela się on z cząstek owoców i po jakimś czasie lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Jeśli płynu jest naprawdę za mało, można dolać odrobinę soku lub wody.
Połowę masy wykładamy na jeden krążek i rozsmarowujemy szerokim nożem. Kładziemy drugi biszkopt, wygarniamy resztę lukru i wyrównujemy. Tuż przed podaniem ciasto ozdabiamy pasemkami skórki z limonki.