inne - Piwosz - Piwo
 
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać nowe tematy, komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodawać wypowiedzi.
osobniktreść posta

Piwo Piwo Piwo (35)

Piwo 29 marca 2008
Poszczególne piwa bardzo się od siebie różnią. Można delektować się piwem jasnym lub ciemnym, gorzkim lub słodkawym, jęczmiennym lub pszennym. Jego smak zależy od wielu czynników, między innymi od jakości wody, rodzaju słodu, zastosowanej metody oraz użytych drożdży.

Do najsłynniejszych należy piwo pilzneńskie — klasyczny, jasny lager. Ten typ piwa produkują setki browarów na całym świecie. Jednakże autentyczny pilzner jest warzony tylko w czeskim mieście Pilzno. O jego wyjątkowości decydują surowce: miękka woda, wysokiej jakości słód i odpowiednie drożdże piwowarskie.

Inne wyborne piwo to Weissbier, czyli pszenne piwo lubiane zwłaszcza w Niemczech. Specjalnością Anglików jest porter i stout. Porter to mocne piwo górnej fermentacji, otrzymywane z palonego słodu, który nadaje napojowi ciemną wyrazistą barwę. Po raz pierwszy wyprodukowano je w XVIII wieku w Londynie. W zamyśle miało być napojem „regeneracyjnym” dla ciężko pracujących robotników, na przykład tragarzy (po angielsku porters — stąd nazwa). Odmianą tradycyjnego portera jest stout, bardzo ciemne i ciężkie piwo rozsławione w Irlandii i na całym świecie przez rodzinę Guinnessów. Angielski słodkawy stout zwykle zawiera laktozę (cukier mleczny), natomiast irlandzki jest wytrawny, ma gorzki posmak i wyższą zawartość alkoholu.

Dla wielu smakoszy duże znaczenie ma sposób picia oraz to, czy piwo jest nalewane z puszki, butelki czy beczki. Amerykanie lubią piwo bardzo zimne. Inne nacje wolą, gdy jest podawane w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, toczone prosto z beczek przechowywanych w piwnicach piwiarni.

Piwo rzeczywiście niejedno ma oblicze. Pite z umiarem może nawet wyjść na zdrowie. Zawiera witaminy i składniki mineralne, na przykład witaminę B2, kwas foliowy, chrom oraz cynk. Według części specjalistów niewielkie ilości piwa mogą odgrywać rolę w profilaktyce chorób serca i schorzeń dermatologicznych. Jeżeli spośród bogatej oferty dostępnej na rynku dokonasz trafnego wyboru i zachowasz umiar, będziesz mógł docenić walory smakowe tego znakomitego orzeźwiającego napoju.