kuchnia - ZDROWE ODŻYWIANIE - Zasady zdrowego żywienia
 
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać nowe tematy, komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodawać wypowiedzi.
osobniktreść posta

Zasady zdrowego żywienia Zasady zdrowego żywienia Zasady zdrowego żywienia (0)

Zasady zdrowego żywienia 21 maja 2009
Zapraszam do wygłaszania swoich opinii, pomysłów na temat zdrowego odżywiania się i prowadzenia zdrowego stylu życia. Na stronie SANTE znalazłam taki opis:

1. CODZIENNA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I KONTROLA MASY CIAŁA – bez odpowiedniej, codziennej aktywności fizycznej nawet najzdrowsza dieta nie da odpowiednich rezultatów.
2. PRODUKTY ZBOŻOWE (tj. pieczywo, mąka, kasze, makarony, płatki) I ZIARNA stanowią podstawowe źródło energii w diecie. Powinny znaleźć się w każdym posiłku. Należy je spożywać co najmniej 3 razy dziennie, ale zalecane jest, aby znalazły się w 4 – 5 posiłkach. Wg Strategii WHO podstawą zdrowej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo pełnoziarniste, najlepiej z nasionami roślin oleistych , makaron z mąki razowej, grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), musli, płatki oraz nieoczyszczony ryż i otręby ). Do zalecanych produktów należy także makaron z twardej pszenicy durum (semoliny), krótko gotowany (al dente) i podawany bez ciężkiego, tłustego, mięsnego sosu. Dieta wyklucza zjadanie m in. białego pieczywa, rozgotowanego makaronu pszennego, klusek śląskich czy leniwych pierogów.
3. ŚWIEŻE WARZYWA – to jedyne produkty, które można spożywać bez ograniczeń. Powinno się je zjadać przy każdym posiłku i w chwilach nagłego głodu (zdrowa i nie tucząca przekąska pomiędzy nimi :)). Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów i błonnika pokarmowego.
4. OWOCE I SOKI - niskokaloryczne owoce tj. jabłka, wiśnie, maliny, porzeczki, melony, arbuzy, morele, brzoskwinie, kiwi, mandarynki, grejpfruty można jeść 2-3 razy dziennie (1 porcja = owoc wielkości średniego jabłka). Banany, słodkie gruszki, winogrona, awokado mają bardzo dużo cukrów prostych, dlatego należy je spożywać bardzo rzadko i w ograniczonych ilościach.
5. MIĘSO - codziennie dwa posiłki powinny zawierać porcję chudego, białego mięsa lub rybę albo jajko (u osób z właściwym poziomem cholesterolu). Należy jednak pamiętać, że zdrowym i cennym źródłem białka są także nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, soczewica, ciecierzyca, itp.). Czerwone mięso można by w ogóle wyeliminować z jadłospisu, ale 3 – 4 razy w miesiącu można się na nie skusić.
6. MLEKO I JEGO PRZETWORY - to źródło białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz cennego wapnia, dlatego są niezbędne w diecie. Zaleca się zjadanie codziennie 1 małego kubeczka jogurtu – 150g, (zamiennie z 1 szklanką kefiru bądź maślanki), plasterka żółtego sera (zamiennie z trójkącikem topionego, kawałkiem pleśniowego lub fety) i np. porcję budyniu (serka homogenizowanego, szklanki mleka czy kakao). U osób z nietolerancją laktozy bądź alergia na białka mleka alternatywą są produkty sojowe.
7. TŁUSZCZ - najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale godne polecenia są także oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy. Powinno się je spożywać przede wszystkim na surowo (np. jako dodatek do sałatek). Tłuszcze Zwierzęce (tj. smalec, słonina) należy całkowicie wyeliminować z diety. Nie zaleca się także smażenia niezależnie od rodzaju używanego tłuszczu.
8. NAPOJE - powinno się całkowicie wykluczyć wszelkie napoje słodzone i gazowane. Zalecane są przede wszystkim woda mineralna (bez smaku i gazu), soki warzywne (do posiłków), a także herbaty ziołowe (zielona, czerwona, bardzo rzadko czarna). Od czasu do czasu można wypić kieliszek czerwonego wina.
9. SŁODYCZE (i nie tylko) - na szczycie Piramidy oprócz typowych słodyczy znajdują się też takie produkty jak: białe słodkie pieczywo, naleśniki, torty, ciasta, kremy. Można je spożywać zaledwie 1 x w tygodniu.


10. Dodatkowo zaleca się ograniczenie spożycia soli - należy szczególnie uważać na takie produkty jak: zupy instant, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy, płynna przyprawa do zup, ale także słodycze, które oprócz dużych ilości tłuszczu i cukru zawierają w swoim składzie sód. Spożywanie dużych jego ilości podnosi ciśnienie krwi oraz sprzyja powstawaniu raka żołądka. Zamiast tego proponujemy na przykład napój sojowy Alpro 1 l bez soli i cukru.

Zawsze też warto dołączyć do tego kilka prostych wskazówek, które obrazuje zasada 6 „U” opracowana przez prof. dr hab. Stanisława Bergera (SGGW, Warszawa).
Brzmi ona tak:
1. Urozmaicenie (posiłków) – które warunkuje dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników.
2. Umiarkowanie (w jedzeniu i piciu) – określona ilość posiłków (4 – 5) oraz porcji poszczególnych produktów spożywczych (patrz Piramida Żywieniowa).
3. Uregulowanie (systematyczność w jedzeniu) – posiłki spożywane w równych odstępach czasu. Zaleca się, aby przerwa między posiłkami nie była krótsza niż 2,5 i nie dłuższa niż 4 godziny. Ostatni posiłek powinno się zjadać co najmniej 3 godz. Przed snem.
4. Uprawianie (np. sportu, działki) – codzienna aktywność fizyczna (patrz Piramida Żywieniowa).
5. Unikanie (używek, nikotyny).
6. Uśmiechnij się!!!

Piszcie co o tym myślicie. Może macie jeszcze jakieś swoje zasady?