inne - żywność - Rosół
 
Zaloguj lub zarejestruj się, jeśli nie posiadasz jeszcze konta
Zaloguj lub zarejestruj się, jeśli nie posiadasz jeszcze konta
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać nowe tematy, komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodawać wypowiedzi.
osobniktreść posta

Rosół Rosół Rosół (35)

Rosół 29 marca 2008
Rosół z drobiu od dawna uchodzi za wyśmienity środek na niektóre choroby dróg oddechowych, na przykład na przeziębienie. W książce Food — Your Miracle Medicine (Żywność to cudowny lek) przytoczono wyjaśnienia specjalisty chorób płucnych dra Irwina Zimenta z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles: „Mięso kury, podobnie jak inne produkty spożywcze bogate w białko, zawiera naturalny aminokwas zwany cysteiną, uwalniający się podczas gotowania. Cysteina jest pod względem chemicznym bardzo zbliżona do acetylocysteiny, leku przepisywanego na zapalenie oskrzeli lub infekcje dróg oddechowych”. Acetylocysteina, otrzymywana kiedyś z piór i skóry drobiu, jest mukolitykiem, czyli upłynnia wydzielinę z nosa, gardła i płuc. Rosół ma bardzo podobne działanie. Aby był jeszcze skuteczniejszy, dr Ziment zaleca dodanie czosnku, cebuli i ostrych przypraw, takich jak chili.